De La Crema Chardonnay is afkomstig uit de koele kust wijngaarden van Sonoma Coast. Door het klimaat krijgen de druiven rijke smaken, welke goed bij vis, schaal- en schelpdieren passen.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 300 gr. risottorijst
  • 2 kleine kreeften
  • 8 grote coquilles
  • 200 gr. kleine kastanjechampignons
  • 2 dl kippenbouillon
  • 1 teentje knoflook
  • 3 sjalotjes
  • 10 gr. parmaham
  • Handje bieslook

Saus:

  • Afval van de kreeft
  • 1 teen knoflook
  • 1 fijngesneden ui
  • 1 kleine prei
  • 1 takje tijm
  • 1 stukje gember
  • 1 dl cognac
  • 1 dl zoete witte wijn
  • 3 dl room

Bereiding:

Giet de kippenbouillon in een pan en warm dit op. Snijd de paddenstoelen in schijfjes en bak ze. Fruit de sjalotjes, knoflook en parmaham aan. Voeg vervolgens de rijst toe en bak de korrels tot ze glazig zijn. Voeg beetje bij beetje de bouillon toe aan de rijst. Wacht steeds tot het vocht is opgenomen en voeg dan weer bouillon toe. Meng vervolgens de champignons met de gare risotto.

Breek de staarten en de scharen van de kreeften en kook deze 7 min. in een courtbouillon (een groentebouillon van water en groenten). Haal het gare vlees uit de staarten en scharen. Hak de karkassen zeer fijn en bak deze op hoog vuur aan in olijfolie. Voeg hier geperste knoflook, ui, prei, tijm en gember aan toe. Blus het vervolgens af met de cognac en voeg daarna de wijn en room toe. Laat dit 20 min. trekken. Zeef daarna de saus en laat het tot sausdikte inkoken. Breng op smaak met zout en peper.

Bak als laatste de coquilles in een klein beetje olie, bestrooi ze met peper en zout en snijd ze horizontaal doormidden. Schep voor het serveren eerst de rijst op in het midden van de borden en dresseer hier het kreeftenvlees en de coquilles op. Schenk daarna de saus om de rijst heen en garneer het geheel met bieslook.