Historie Kendall-Jackson

Oprichter Jess Jackson had aan de start van zijn carrière geen ambitie om een wijnhuis op te richten. Hij groeide op in San Francisco en werkte eerst als boer, vervolgens als politieagent en daarna als advocaat. Jess richtte zelfs zijn eigen advocatenkantoor op, dat diverse grote zaken naar het Hooggerechtshof bracht.

In 1974 gooide Jess Jackson het roer om en kocht hij een boomgaard van 32 hectare vol met peren en walnoten in Lake County, ten noorden van Napa Valley. Vervolgens verving hij deze bomen voor wijnstokken Chardonnay. Hiermee werd wijnhuis Kendall-Jackson in 1982 geboren. Jackson verkoopt zijn eerste Chardonnay wijn in New York en vervolgens in Washington. Vanaf dan gaat het hard: er komen nieuwe series, wijnen winnen prestigieuze wijnawards en heel Amerika en de rest van de wereld raakt bekend met Kendall-Jackson.

In 1991 kocht Jess Jackson een vatenmakerij in Noord-Frankrijk, omdat hij de huidige kwaliteit van de eikenhouten vaten inconsistent vindt. Tot op heden is Kendall-Jackson het enige Amerikaanse wijnhuis dat eigenaar is van een vatenmakerij. In 1995 breid Jess Jackson verder uit met de aankoop van de Gauer ranch van ruim 2.000 hectare langs de Mayacamas bergen in Alexander Valley. Hij hernoemt het landgoed in Alexander Mountain Estate. Jess staat erop om de meest begeerde druiven van de wereld op dit landgoed te telen met extra zorg. In 1996 neemt het wijnhuis het landgoed over van Chateau de Baun. Chateau de Baun is een wijnhuis dat het landgoed en het bijbehorende gebouw in 1990 liet bouwen om als proeflokaal en voor speciale evenementen te gebruiken. Met de overname van het landgoed door Kendall-Jackson was de Kendall-Jackson Wine Estate en Gardens geboren. Jess Jackson liet het landgoed omtoveren tot educatieve bestemming voor alles wat met wijn en eten te maken heeft. Helaas heeft oprichter Jess Jackson niet heel lang van zijn eigen wijnhuis kunnen genieten. Hij overleed in 2011, waarna zijn vrouw Barbara zijn functie heeft ingenomen.

De afgelopen jaren is het wijnhuis zich meer gaan toeleggen op zelfvoorziening en duurzame landbouw om zo milieuvriendelijker te produceren. In samenwerking met een universiteit in de omgeving heeft het wijnhuis in 2013 de Jess Jackson Sustainable Winery Building opgericht. Deze volledig uitgeruste wijnmakerij is daarmee de eerste zelfvoorzienende onderwijs- en onderzoekslocatie ter wereld.

Een belangrijke reden van Kendall-Jacksons succes is gelegen in de perfecte ligging van de wijngaarden. De druiven zijn grotendeels afkomstig uit de koelere kuststreken van Californië. De druiven krijgen hier alle gelegenheid om hun aroma- en smaakrijkdom te ontwikkelen.