Amerika en wijn

Alle informatie over de beste Amerikaanse wijn

De VS is de vierde grootste wijnproducent ter wereld na Frankrijk, Italië en Spanje. Zo’n 400.000 hectare wijngaard is er te vinden in dit grote land. Iets meer dan de helft van de productie bestaat uit rosé en rode wijnen. De overige 45% is witte wijn. In bijna alle Amerikaanse staten vindt enige vorm van wijnbouw plaats. Het zwaartepunt ligt echter in Californië, waar 90% van de wijnen wordt geproduceerd. Hierna volgen Washington State, Oregon en New York. De meeste wijnhuizen in de VS zijn relatief jong, maar daardoor ook modern en dynamisch. Er worden kwalitatief zeer goede wijnen geproduceerd, wat vooral te danken is aan de prestatiedrang van de Amerikanen en het geld dat in de wijnindustrie geïnvesteerd wordt.

Amerikaanse wijngaarden

De Amerikaanse wijngebieden bevinden zich veelal in het westen van het land. Langs de Californische kust en iets ten noorden in Oregon liggen de meeste wijngaarden. De meest bekende Amerikaanse wijnregio’s zijn:

  • California (Sonoma County en Napa Valley)
  • Oregon
  • Washington State
  • New York

Californië wordt ook wel de ‘Sunshine State’ genoemd door het warme en zonnige klimaat. De meeste wijnregio’s liggen daarom vlak aan de kust om te kunnen profiteren van de verkoelende invloed van de oceaan. Landinwaarts is het een stuk warmer, wat van grote invloed is op de rijping van de druiven en de kwaliteit van de wijnen. Binnen de Californische wijnregio’s zijn daardoor grote verschillen in klimaat te zien. Washington State en Oregon grenzen aan elkaar, maar kennen onderling grote klimaatverschillen. Washington State ligt grotendeels achter een hoog kustgebergte, waardoor het een woestijnklimaat kent met overdag warmte en koude nachten. Oregon ligt aan hetzelfde kustgebergte als Washington State, maar kent juist een koel en vochtig klimaat.

Geschiedenis Amerikaanse wijn

Bijna driehonderd jaar lang probeerden Amerikanen kwalitatief goede wijn te produceren. Pas toen de Europese druiven naar Noord-Amerika kwamen en daar konden overleven, begonnen de wijnen ergens op te lijken. Al waren de wijnen nog niet van hoog niveau. Als wijnland telde Amerika lange tijd niet mee in de wereld. In 1919 kreeg de wijnbouw in Amerika te maken met de drooglegging. Veel wijnboeren moesten stoppen en wijngaarden werden verwaarloosd. Pas na het einde van de drooglegging konden wijnboeren het werk weer oppakken en werden wijngaarden opnieuw aangeplant. Ook toen was er nog weinig oog voor kwaliteit. In de jaren ’70 kwam de langverwachte doorbaak van de Amerikaanse wijnen. De kwaliteit van de wijnen werd verbeterd en de wijnen kregen een betere reputatie. Amerika telde eindelijk mee in de wereld van wijn.

Kendall-Jackson druivensoorten

De belangrijkste druivenrassen voor Californische wijn zijn:

    • Chardonnay wordt gebruikt in Kendall-Jackson Vintner’s Reserve Chardonnay, Jackson Estate Camelot Chardonnay en Kendall-Jackson Avant Chardonnay.
    • Sauvignon Blanc is terug te vinden in Kendall-Jackson Vintner’s Reserve Sauvignon Blanc en Kendall-Jackson Avant Sauvignon Blanc.
    • Cabernet Sauvignon komt voor in Kendall-Jackson Vintner’s Reserve Cabernet Sauvignon, Jackson Estate Hawkeye Cabernet Sauvignon, Kendall-Jackson Grand Reserve Cabernet Sauvignon en Kendall-Jackson Grand Cabernet Sauvignon.
    • Zinfandel vind je alleen terug in Kendall-Jackson Vintner’s Reserve Zinfadel.
    • Syrah wordt gebruikt in Kendall-Jackson Vintner’s Reserve Syrah, Jackson Estate Alisos Hills Syrah en Kendall-Jackson Avant Red Blend.
    • Merlot is onder andere terug te vinden in Jackson EstateTaylor Peak Merlot, Kendall-Jackson Grand Reserve Merlot en Kendall-Jackson Avant Red Blend.

Geinteresseerd in de druivenrassen van Kendall-Jackson? Alle informatie over Amerikaanse en Californische druivenrassen vind je hier.