U hebt niets in uw winkelwagen.
De VS is de vierde grootste wijnproducent ter wereld na Frankrijk, Italië en Spanje. Zo’n 400.000 hectare wijngaard is er te vinden in dit grote land. Iets meer dan de helft van de productie bestaat uit rosé en rode wijnen. De overige 45% is witte wijn. In bijna alle Amerikaanse staten vindt enige vorm van wijnbouw plaats. Het zwaartepunt ligt echter in Californië, waar 90% van de wijnen wordt geproduceerd. Hierna volgen Washington State, Oregon en New York. De meeste wijnhuizen in de VS zijn relatief jong, maar daardoor ook modern en dynamisch. Er worden kwalitatief zeer goede wijnen geproduceerd, wat vooral te danken is aan de prestatiedrang van de Amerikanen en het geld dat in de wijnindustrie geïnvesteerd wordt.
De Amerikaanse wijngebieden bevinden zich veelal in het westen van het land. Langs de Californische kust en iets ten noorden in Oregon liggen de meeste wijngaarden. De meest bekende Amerikaanse wijnregio’s zijn:
Californië wordt ook wel de ‘Sunshine State’ genoemd door het warme en zonnige klimaat. De meeste wijnregio’s liggen daarom vlak aan de kust om te kunnen profiteren van de verkoelende invloed van de oceaan. Landinwaarts is het een stuk warmer, wat van grote invloed is op de rijping van de druiven en de kwaliteit van de wijnen. Binnen de Californische wijnregio’s zijn daardoor grote verschillen in klimaat te zien. Washington State en Oregon grenzen aan elkaar, maar kennen onderling grote klimaatverschillen. Washington State ligt grotendeels achter een hoog kustgebergte, waardoor het een woestijnklimaat kent met overdag warmte en koude nachten. Oregon ligt aan hetzelfde kustgebergte als Washington State, maar kent juist een koel en vochtig klimaat.
Bijna driehonderd jaar lang probeerden Amerikanen kwalitatief goede wijn te produceren. Pas toen de Europese druiven naar Noord-Amerika kwamen en daar konden overleven, begonnen de wijnen ergens op te lijken. Al waren de wijnen nog niet van hoog niveau. Als wijnland telde Amerika lange tijd niet mee in de wereld. In 1919 kreeg de wijnbouw in Amerika te maken met de drooglegging. Veel wijnboeren moesten stoppen en wijngaarden werden verwaarloosd. Pas na het einde van de drooglegging konden wijnboeren het werk weer oppakken en werden wijngaarden opnieuw aangeplant. Ook toen was er nog weinig oog voor kwaliteit. In de jaren ’70 kwam de langverwachte doorbaak van de Amerikaanse wijnen. De kwaliteit van de wijnen werd verbeterd en de wijnen kregen een betere reputatie. Amerika telde eindelijk mee in de wereld van wijn.
De belangrijkste druivenrassen voor Californische wijn zijn:
Geinteresseerd in de druivenrassen van Kendall-Jackson? Alle informatie over Amerikaanse en Californische druivenrassen vind je hier.